Stundtals måste nypa mig i armen för att vakna upp och distansera mig från det jag ser och hör

Knutte Westers utställning Horungen på Nordiska Akvarellmuseet hade lätt kunnat mynna ut i en klistrigt sentimental historia eller i en outhärdlig studie i mänsklig misär. Ingetdera sker. Den animerade filmen om Westers farmor Hervors tuffa uppväxt i Sverige under början av 1900-talet är så känsligt berättad att jag stundtals måste nypa mig i armen för att vakna upp och distansera mig från det jag ser och hör. Här skildras en barndom fylld med vistelser i olika fosterhem, sorgliga uppbrott men likaså kärlek.

"Inget stiligt manér"

En biosalong har byggts upp i mitten av utställningen, i de omgärdande rummen visas de 649 originalakvarellerna som filmen baseras på. Westers verk har tagit sammanlagt fyra år att skapa: ett år gick åt att nå fram till idén, de tre följande åren var desto mer intensiva och under denna period skapades en bild per dag. Akvarellmediet är relativt nytt för konstnären som tidigare har arbetat främst med skulptur och film, och hans målningar är gråbruna och sargade. Ibland kan det vara en fördel att inte vara så bevandrad inom en särskild teknik – som i Westers fall – för här syns inget stiligt manér. Det är berättelsen som står i centrum, som ska nå ut, och måleriet har således anpassats efter dess premisser och inte tvärtom. Akvarellerna som även innehåller spår av bland annat blyerts presenteras på ett okonstlat sätt: prydligt inramade och hängda i filmiska sekvenser. Jag påverkas av deras närvaro från början, om än ytligt. Efter att jag har sett filmen laddas de emellertid med skärande innerlighet.

På många vis påminner Westers verk om Käthe Kollwitzs engagerande konst som skildrar den fattiga arbetarklassen i Tyskland, under första hälften av 1900-talet. Liksom Kollwitzs verk tycks Westers film och bilder ha målet att få oss som lever i en ganska privilegierad dvala att reagera – och det är inte en alltigenom behaglig upplevelse. I filmen läggs viss tonvikt på den stora politiska berättelsen bakom Hervors öde men framförallt slängs vi rakt ner i den kylslagna verklighet som det innebar att vara en ”horunge”, i en tid då kvinnor och deras utomäktenskapliga barn straffades och försköts av sina familjer. Jag förfasas över den orättfärdiga strukturen som skildras i Westers konst och tänker att vi i Sverige har en bit att gå innan vi har ett fullt jämställt samhälle, men känner också lättnad över att ha fått ynnesten att slippa utstå den häxjakt som bedrevs mot många kvinnor för bara ett sekel sedan.

Tankarna går till alla människor på flykt

Ändå är det lätt att känna igen sig i det utanförskap som Hervor och hennes mor genomlider när de inte släpps in någonstans. Vem har inte någon gång känt sig mobbad eller utfryst? Tankarna går givetvis också till alla människor på flykt som allt mer aktivt utestängs från en trygg framtid. Filmen inleds med en ohygglig scen. Modern har precis fått vetskap om att hon är gravid en andra gång och även vid detta tillfälle har hon svikits av fadern till det blivande barnet. Hennes plan är att dränka sig själv och Hervor i en vak. Vi ser träskor som klapprar mot hård is, som dock är så tjock – helt utan sprickor – att modern ger upp idén och lämnar dottern på ännu ett barnhem.

I utställningen ingår likaså en rörande skulptur med titeln Jag bygger en koja åt min bror (2013). En liten pojke knäböjer framför en installation av grenar, som spretar och ritar ett slags hoppfull kalligrafi i luften. Verket baseras på en bekantskap mellan Wester och två bröder, vilka han träffade på ett barnhem i Lettland för några år sedan. Liksom i historien om ”horungen” och hennes mor vägde deras nära band till varandra upp det blottställda läget, och vi påminns återigen om att berättelser som Hervors fortfarande skrivs i vår egen tid.


Utvalda inlägg
Inlägg kommer snart
Håll ögonen öppna...
Senaste inlägg
Arkiv
Sök efter taggar
Inga taggar än.
Följ oss
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square