Filmen är ett unikt vittnesmål från fattig-Sverige, samtidigt en poetisk fantasi

"Jag ville bara bli önskad av någon, någonstans” säger Knutte Westers farmor Hervor i dokumentären Horungen som hade premiär på Göteborgs filmfestival och under våren också visas på akvarellmuseet i Skärhamn. Filmen är ett unikt vittnesmål från fattig-Sverige, samtidigt en poetisk fantasi. I verket utgår Wester från de berättelser om utsatthet och svek han från fyraårsåldern och framåt fick höra hemma i farmoderns kök. De trauman, dramatiska uppbrott och smärtsamma avsked hon återberättade gjorde ett outplånligt intryck på sonsonen.

Bildberättandet blir intimt

När dokumentären skildrar farmoderns minnen blir den som mest personlig och intim. Bild­berättandet övergår då från filmade till målade sekvenser. Akvarellerna fullständigt vibrerar av liv. Blickarna som mor och dotter utbyter är laddade med känsla och nerv. Deras ögon blänker uttrycksfullt av ömsom glädje, rädsla och förtvivlan. Vi kommer nära Hervor och hennes mamma Ada, och den livsberättelse som tar form är oupphörligen både fascinerande och upprörande.

Ada ansågs genom sin graviditet bringa sådan skam över sina föräldrar, fattiga statare, att de slängde ut henne. För att kunna försörja sig som ensamstående fick hon lämna bort sitt nyfödda barn, som behandlades illa i den barnrika fosterfamiljen. Så småningom hamnade Hervor i stället i en rik överklassfamilj i Göteborg, där hon inte heller passade in. Sedan skickades hon bort igen, till nya barnhem och fattighus.

Den misär som kommer av fattigdom och oönskade graviditeter gestaltas väl, och solklara paralleller går att dra till nutida familjer på flykt. Knutte Wester har vigt sitt konstnärskap åt att skildra utsatta barn, oavsett om han gjuter skulpturer med barnhemsbarn i Riga eller om han hjälper nyanlända flyktingbarn att hantera film­kameran – som i hans ytterst angelägna dokumentär Gzim rewind där huvudpersonen – livfulle åttaårige Gzim – just kommit från Kosovo till Boliden.

Flyttar med sig ateljén

Knutte Wester har flyttat med sig sin ateljé från plats till plats, samlat berättelser och gestaltat människoöden i skulptur och rörlig bild. Den blandteknik som utmärker hans filmer: arkivklipp och filmat material varvat med målningar förstärker berättelsen, liksom ljudläggningen som lyhört spär på varje emotionell nyans.

Horungen är en politisk film om två kvinnliga överlevare i Sverige i början av 1900-talet. Tematiskt har den mycket gemensamt med mästerliga kortfilmer som David Aronowitsch och Hanna Heilborns Gömda (2002) och Slavar (2008) samt Ari Folmans Oscarsnominerade dokumentär Waltz with Bashir (2008) där väsentlig politisk historia paras med unik animation.

Akvarellmuseets val att lyfta fram Knutte Westers starka bildberättande ligger rätt i tiden. Museets väggar kläs med originalbilderna, identiskt inramade och prydligt uppradade akvareller. Men jag rekommenderar ett besök i den lilla biosalongen med 18 platser direkt. Först därefter, med den fördjupade förståelse vi då får, växer stillbilderna och går att tolka i en större kontext.

I filmen får en dovhjort representera det värnlösa villebrådet, barnet utan rötter, omgiven av blodtörstiga hundar. Starka mekanismer världen över verkar för att inkludera somliga och exkludera andra. Den till vardags så utåtriktade Knutte Wester har den här gången grävt djupt inombords och omtolkar sin farmors historia så starkt att resultatet blir svårt att värja sig mot.

En mardröm då och nu

I en mardröm går Hervor på tunn is. På stranden står en folkmassa och ropar att de inte vill ha henne. Hon tvingas gå längre och längre ut på isen tills den brister och hon faller handlöst ner i det mörka kalla vattnet medan skärvor av is rispar hennes hud. Hon hade lika gärna kunnat befinna sig i en överfull båt på Medelhavet den iskalla våren 2017.


Utvalda inlägg
Inlägg kommer snart
Håll ögonen öppna...
Senaste inlägg
Arkiv
Sök efter taggar
Inga taggar än.
Följ oss
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square