Horungen visa på SVT på Skärtorsdagen

PRESSMEDDELANDE HORUNGEN

FESTIVALSUCCÉN HORUNGEN KAN NU SES AV ALLA FÖRE HOT DOCS!

28 april tävlar Knutte Westers dokumentärfil Horungen på Nordamerikas största

dokumentärfilmsfestival Hot Docs. Men innan dess blir filmen tillgänglig för hela svenska folket på SVT skärtorsdag13 april.

Hervor Wester föddes i Stockholm 1909. Hennes mamma var ogift och fördrevs av hennes familj och samhället. Hon skulle känna skam som inte hade en man. Hervor tvingades som horunge växa upp på härbärgen och i utackorderingshem och kom senare att ägna sitt liv åt att förändra samhället. Hervor Wester är en bland väldigt många kvinnor som bär på denna historia, hon är också regissören Knutte Westers farmor.

- Som liten var jag mycket med farmor. Hon berättade alltid historier om hur det var för henne när hon var liten, historien som blev filmen Horungen. Den här filmen har funnits i mitt huvud så länge jag kan minnas säger Knutte. Knutte Wester är konstnär och regissör. Han har ägnat fyra år åt att måla hundratals akvareller som utgör filmen som kan sägas vara en handmålad animerad dokumentärfilm. I november 2016 hade filmen världspremiär på den prestigefyllda filmfestivalen IDFA. Filmen har sedan dess visats på Göteborg Filmfestival, varit nominerad till Tempo Documentary Award, visats på bio, turnerat runt i hela norden och stor del av europa. Bilderna från filmen har ställts ut på Nordiska akvarellmuseet. Nu är det Nordamerikas tur där filmen visas i ett specialprogram där festivalen Hot Docs plockat de bästa filmerna från världen. Knutte Wester beskriver känslan.

- Under de år jag arbetade med filmen så tänkte jag alltid att jag skulle berätta den lilla berättelsen, berättelsen om farmors uppväxt som jag kunnat utantill sedan jag var liten. Att filmen genom farmors berättelse skulle berätta om vår samtid, om oss människor. Men jag viste ju inte om jag lyckats, om berättelsen lyckats bli till en metafor eller till en lins att se vår värld genom. Men när de

hörde av sig från Nordamerikas största dokumentärfilmesfestival och ville visa filmen i sitt flaggskeppsprogram World Showcase så tänkte jag att farmor hade lyckats. Hennes beslut att trotsa tabu och skam och berätta om sitt liv som horungen betyder något för andra människor. Att hennes berättelse liksom kan färdas över århundraden och kontinenter, och ändå tala till oss och till sin samtid. Innan Knutte Wester åker till Toronto blir nu den 57 minuter långa filmen tillgänglig för alla i Sverige på skärtorsdag 13 april i SVT 2 klockan 20.00.

- Vi har märkt att filmen har påverkat publiken starkt under festivalvisningarna. Kvinnor från andra länder kommer fram och berättar om hur de upplever denna skam i detta nu, kvinnor från norden känner igen sin barndom. Många av SVT’s tittare har själv vuxit upp under samma villkor som Hervor och jag hoppas att denna film kan bidra till att vi inte glömmer bort den kamp våra mammor, mormödrar drivit säger filmens producent Therese Högberg, Bautafilm AB.

Bilder, trailer och information om filmen finns tillgänglig på SVT’s pressrum.

Kontakta oss gärna för ytterligare information

Knutte Wester, 070-485 31 32, Knuttew@hotmail.com

Therese Högberg, 070-744 44 72, therese@bautafilm.se

Projektledare SVT Anna Svensson, anna.svensson@svt.se


Utvalda inlägg
Inlägg kommer snart
Håll ögonen öppna...
Senaste inlägg
Arkiv
Sök efter taggar
Inga taggar än.
Följ oss
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square